Chris og jeg var jo på MAD - Foodcamp, og der handlede det også meget om brød og om hvordan man bager et godt brød. F.eks. fortalte Nicolai Skytte/Meyers Bageri om de 10 bage bud og hvordan man ælter et godt brød.
DE 10 BAGEBUD:
Ned i gærmængde
Mere vand i dejen
Ælt din dej skær og blank
Brug mel med højt proteinindhold
Brug surdej eller fordej
30 g salt pr. liter væske
Koldhæv dejen i mindst 12 timer
Håndter dejen blidt efter den har hævet
Bag ved høj varme
Brug en bagesten
Jeg blev så inspireret, så jeg måtte hjem og prøve mig frem med der her bageråd. Jeg må indrømme at jeg ikke fulgte rådende helt, da jeg ikke har en bagesten eller tålmodighed til en surdej/fordej, men bollerne blev fantastiske alligevel! Jeg lod dem hæve i 24 timer, så de blev dejlige luftige.
Jeg lavede en lidt sundere udgave, som du sagtens kan spise med god samvittighed, men de smager altså bedst med en klat smør på ;-)
Det lyder nok lidt mærkeligt at kombinere spelt og rugmel, men det smagte ganske fint. Men du kan dog også erstatte speltmel med hvedemel.
RUGBOLLER:
½ l koldt vand
gær på størrelse med en ært
1-2 tsk salt
1 tsk rørsukker
700 g fint spelt
500 g rugmel
Bland koldt vand, gær, salt og rørsukker sammen. Tilsæt mel og kom folie om og stil til hævning til næste dag, eller 24 timer.
Næste dag "hældes" dejen forsigtig ud på et meldrysset bord, skæres i ca. 10 stk. boller med en kniv eller en bagespatel. Husk at håndtere bollerne forsigtigt når dejen har hævet!
Bag bollerne ved 250 grader i ca. 20 minutter.
God fornøjelse!
Bisous Jose
Jeg bliver jo helt sulten :-((
SvarSletHvor ser de lækre ud. Dem vil jeg prøve
SvarSletHvor er i søde piger! :-)
SvarSletGod fornøjelse Caroline!
-Jose
Kommer du sølvpapir over skålen når det skal hæve?
SvarSletHvor meget koldt vand skal der i? Der står nemlig ikke noget om dl eller l:)
SvarSletDe ser super lækre ud!
Caroline; Jeg kommer et "løst" lag film over, eller et viskestykker, og så stiller jeg det et lidt lunt sted. f.eks. et sted hvor solen kan lyse ind og "opvarme" rummet ;-)
SvarSletMadde;
Gud ja! det har jeg da først set nu, det er en ½ liter koldt vand. Det beklager jeg! Tusinde tak, de smagte også rigtig godt! ;-)
-Jose
Fantastiske boller - og råd for den sags skyld! :)
SvarSletVil også tilføje at folie eller viskestykke er klart bedst (da det holder bedre på fugten end sølvpapir).
Verdens (næst?) bedste boller ifølge mig ;)
http://frkcurting.blogspot.com/2011/12/frk-curtings-koldhvede-grovboller.html
Hvordan skal dejen være? Min er ekstremt tør nemlig..
SvarSletHej.
SvarSletJa jeg vil også sige, at jeg kunne se med det samme, at vandmængde og melmængde ikke passer sammen. (Med min erfaring:)) Jeg endte med at bruge ialt ca 1 1/4 liter - 1½ liter vand til denne mængde mel.
Er spændt på bollerne. De bliver sat til hævning nu.
Hejsa, vil gerne være tro mod opskriften men kan det passe at der kun skal 1/2 liter vand i?
SvarSletmvh Lisa