02 juli 2013

'BON APPETIT, HR PRÆSIDENT' OG EN KONKURRENCE


I fredags var vi inviteret i den hyggelige biograf, Grand Teatret, i København, for at se den nye film 'Bon Appetit, Hr Præsident' som har præmiere på torsdag. Det var en rigtig feel-good film om mad, så den kunne næsten ikke andet end falde i vores smag! Filmen handler om den kvindelige franske kok, Hortense Laborie der driver en gård og restaurant langt ude på landet i Périgord. Men da hun en dag tilbydes jobbet som den franske præsident Mitterands personlige kok, ser hun sig nødsaget til at forlade de trygge rammer og drage på eventyr i Élyséepalæet. Det skal dog hurtigt vise sig, ikke at være nemt at være den eneste kvinde blandt køkkenets mange mænd, der gør alt, hvad de kan for at forhindre Hortense i at brillere overfor den franske præsident. Men Hortense lader sig ikke slå ud, og siden ingen andre vil fortælle hende, hvilken mad præsidenten foretrækker, vælger hun at spørge ham selv. Det fører til lange passionerede samtaler om madglæde, velsmag, det franske landkøkken og friske råvarer, og det lykkedes Hortense at imponere præsidenten gang på gang med sine simple og klassiske retter.

Filmen kræver nok, at man interesserer sig for mad, og også gerne lidt for det franske køkken, da man bliver præsenteret for en række klassikere som fois gras, sorte trøfler, cremefyldte tærter og dyre vine.

Hvis det lyder som en film for dig, har du muligheden for at invitere dig selv og en ledsager i biografen og se 'Bon Appetit, Hr Præsident', vi har nemlig fået lov at udlodde 5x2 billetter til filmen. Alt du skal gøre for at deltage i konkurrencen, er at skrive en kommentar med din yndlingsret fra det franske køkken samt din mailadresse, så trækker vi 5 vindere om en uge, tirsdag d. 9. juli - held og lykke! :-)

BISOUS,
Jose et Chris

69 kommentarer:

  1. Er nok lidt madnørd - og alt hvad der ses i fjernsynet kan, ryger direkte ind :-) Synes faktisk det er en god måde, at få mere viden på.

    Yndlingsretten: Coq au vin :-D

    SvarSlet
  2. Uden tvivl: Crème brulée
    Total ynglings dessert :)

    SvarSlet
  3. Hmm.. Et simpelt fransk landbrød, evt. med valnødder scorer nok top - og masser af koldt smør :D

    SvarSlet
  4. Der findes så meget god mad i det franske køkken, men helt ærligt så har har jeg en kæmpe svaghed for Macarons. Ved godt det ikke er en rigtig ret, men de smager fantastisk og har altid været et at mine højdepunkter når jeg er i Frankrig. :-)

    SvarSlet
  5. Crème brulée helt klart og deres brød! Mumz.

    SvarSlet
  6. Jeg er fan af Macarons og dens mange variationsmuligheder :)

    SvarSlet
  7. Jeg må indrømme, at crème brulée er virkeligt svært at komme udenom i den her kategori. Men mulighederne er nu mange. Snegle kunne også være en mulighed.

    SvarSlet
  8. Moules mariniéres, hvis jeg absolut skal vælge! :)

    SvarSlet
  9. Jeg er vild med mad og må snart prøve og lave de macaroons! for de er bare så lækre ;-) og så er jeg også vild med brød og crepes!
    anna.clemen.bartels@hotmail.com

    SvarSlet
  10. Fransk ost, friskbagt flutes og en god fransk rødvin. Simpelt men herligt

    SvarSlet
  11. Selvfølgelig er smarte ting som macaroons, confit de canard eller coq au vin super lækre, og jeg siger aldrig nej til en portion. Alligevel, så syntes jeg absolut ikke der er noget bedre i verden end et lækkert, nybagt flutes. Simpelt, men helt genialt!

    SvarSlet
  12. missladybug63@hotmail.com vil også nævne en dessert eller snarere kage.
    En veninde fra Frankrig lavede op mod Jul nogle kager, der indeholdt Rom . Kagerne var bagt på et specielt jern mener de hedder
    BaBa au Rhum
    (12 personer)
    En klassiker fra det franske køkken.
    Bruges oftest som dessert, men er velegnet til “Den store kagebuffét.

    130 gram rosiner
    3 dl. mørk rom (Captain Morgan)
    15 gram gær
    2 spsk. vand
    250 gram hvedemel
    25 gram sukker
    ½ tsk. salt
    4 æg, str. M
    100 gram blødt (rigtig) smør
    + smeltet smør & mel til formene

    Sukkerlage af:
    1 l. vand samt
    500 gram sukker
    Captain Morgan rom til at
    dryppe kagerne med
    Reven skal af 1 citron

    Start med at sætte rosinerne i blød i rom. Her skal de stå i 4 timer. Dæk skålen til med film, så “sprutten” ikke fordamper.
    Rør vand og gær sammen. Hæld melet i et dejfad og lav en fordybning i midten. Hæld sukker, salt, 2 af æggene og gæropløsningen i fordybningen og bland det med melet, lidt efter lidt. Ælt det godt igennem med en grydeske og tilsæt derefter de 2 sidste æg under rask omrøring. Rør det bløde smør og ½’delen af rosinerne i dejen. Gem den resterende ½’del af rosinerne og rom’en de har marineret i. Dæk dejfadet med smurt plastfilm og lad dejen hæve til det dobbelte, på et lunt sted.
    Smør 12 små lerforme, eller 1 randform, med smør og drys mel i, så det er belagt på alle flader og kanter. Slå atter dejen ned og fordel den i formene. Igen skal kagerne efterhæve til dobbelt størrelse under plastfilm. Skal derefter bages i ca. 20 min. ved 200° C. (30 min. hvis det er en randform)
    Lad kagerne dampe af en 10 min. tid, hvorefter de forsigtigt vendes ud af formene og lad dem afkøle helt, på en bagerist.
    Kog vand og sukker til en sukkerlage ved svag varme. Dyp kagerne i den varme sukkerlage og lad dem ligge deri (ikke alle 12 på én gang !) til der ikke kommer flere bobler. Placér de “glaserede” kager på en rist til afdrypning.
    Dryp kagerne med rosin-rommen spædet med lidt extra rom og anret dem med flødeskum, lidt reven citronskal og resten af rosinerne.

    Tip:
    Bruger du Italiensk hvedemel med et stort Glutenindhold, bliver kagerne extra luftige.
    I stedet for flødeskum, kan du servere gennempisket, 38% Crème Frâiche til

    SvarSlet
  13. Franske makroner, eller macaroons om man vil er min favorit.
    Men jeg går heller ikke af vejen for en god croissant, eller sarah bernhard :-)
    Generelt er jeg mest til kage vidst.... ups

    Kh

    SvarSlet
  14. Der er så mange ting at vælge mellem! Selv om det er forrygende politisk ukorrekt, så må svaret vist fald på foie gras. Jeg bliver lykkelig af den spise!

    SvarSlet
  15. Jeg er vild med deres osteborde :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hov manglede min mail :)
      Idawestphall@hotmail.com

      Slet
  16. Ej hvor lyder den bare som en skøn og hyggelig film! Jeg synes det er megasvært at vælge yndlingsretten - ofte er det lige så meget en stemning som smagen der er med til at gøre noget lækkert! Hmmm salte galettes og søde crêpes er i hvertfald én (eller to!) af yndlingerne!

    Min mail: silleh@gmail.com

    SvarSlet
  17. Hej Jose & Chris,

    Først tak for en god og inspirerende blog.
    I denne tid, hvor der er fine nye danske baby kartofler - er en sommerudgave af tartiflette med reblochon (eller en god brie, hvis man ikke kan få fat i reblochon), god bacon og nye løg - et absolut hit. Dertil en enkelt grøn salat med valnødder.
    Mange hilsner Anette (anettelykkebisgaard@gmail.com)
    www.greenhouseandchili.blogspot.com

    SvarSlet
  18. Laura Høvring Møller2. juli 2013 kl. 12.59

    Jeg tænkte straks på den franske baguette, som er et fantastisk tilbehør til næsten al slags mad! Det franske køkken er faktisk ikke noget, jeg har bevæget mig ret meget i, men min mor elsker det, og jeg ville elske at tage hende med ind at se filmen (hvem ved - måske kommer jeg også til at elske det så :-))

    Laura
    lauraersejest@hotmail.com

    SvarSlet
  19. Créme brulée - lyder som en dejlig hyggelig film....

    SvarSlet
  20. Hmm den lyder virkelig hyggelig den film. Jeg er faktisk ikke særlig kendt i det franske køkken, men jeg elsker franske oste og et lækkert nybagt brød med smør. Eller croissanter!!! Hav en dejlig dag!

    SvarSlet
  21. Den lyder så rar den film, ville rigtig gerne se den og gerne med min søde moar. Jeg siger croissanter, sprøde men bløde og fyldt med smør, men macaroons og baguette er også fantastiske ting :-)

    SvarSlet
  22. Moule Frites og en Citron Marengs tærte til dessert, helt sikkert!
    (milleastrup@gmail.com)

    SvarSlet
  23. Altså, en frisk baguette og en stegt kylling hentet ved hhv det lokale boulangerie og kyllingepusheren... Ah! Men skal det være lidt mere sofistikeret, så: confit de canard og creme brulee :-)

    SvarSlet
  24. Åh, jeg er helt solgt med det samme franskmænd begynder at trylle med hvide asparges og fisk... Jeg kan aldrig finde ud af om jeg er mest forelsket i det franske eller det italienske køkken.
    Måske en kombi.. først en lækker pizza til forret, confit de carne til hovedret og så en klassisk fransk super fed chokoladekage med italiensk is til... MUMS

    Trinsling@gmail.com

    SvarSlet
  25. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  26. Det må være Crème brûlée. Den karameliserede skorpe og den kolde creme er ret fantastisk - især med en kompot eller et par blåbær til :-)
    P.s udgaven med lakridspulver er absolut heller ikke dårlig!

    Hdalgaard94@hotmail.com

    SvarSlet
  27. Som andre også har skrevet: Crème brûlée. Ingen tvivl.

    SvarSlet
  28. Oh la la, det lyder lige som en film for mig -
    særligt nu det er ferietid!

    Min yndlingsret fra det franske køkken? il n'est pas possible ...
    Hvis jeg skal tage et valg, må det være Bouillabaisse til forret, Boeuf Bourguignon til hovedret og Crème Brulée til dessert. Un dîner magnifique!

    SvarSlet
  29. Min mailadresse: nadalouise@hotmail.com

    SvarSlet
  30. Uh, det er svært at vælge, men favoritterne er helt sikkert Moules mariniéres, coq au vin og Chokolade Fondant :D
    mieflanding@gmail.com

    SvarSlet
  31. Mmmm. Escargots til forret, coq au vin fulgt af en simpel eclair au cafe til dessert! Hilsen Rikke

    SvarSlet
  32. Jeg er vild med fransk mad, helst i alle afskygninger, men en klassiker jeg aldrig bliver træt af må være Creme Bruleé, og helst den min mor laver :D

    signek_91@hotmail.com

    SvarSlet
  33. Jeg vil vælge en salade chevre chaud og en fransk citrontærte med masser af marengs på toppen :)

    jannikoue(a)hotmail.com

    Franske hilsner fra Janni (som heldigvis snart skal til Paris og spise masser af lækker fransk mad)

    SvarSlet
  34. Uden tvivl en fyldig Bouillabaisse - gerne den min veninde laver med rødfisk og havkat. Mums
    Mvh. Sofie S

    SvarSlet
  35. Hov! I glemte at skrive, at man skal sørge for at spise godt inden, så man ikke bliver sulten undervejs! Der er nogle seriøst lækre billeder af smukke franske retter :-)

    SvarSlet
  36. Yndlingsretten er til en hver tid Moules et Frites!

    Mathildepape@hotmail.com

    /Mathilde Pape

    SvarSlet
  37. Blanquette de veau.
    kristina742003@yahoo.dk

    SvarSlet
  38. Er helt vild med muslinger så det må nok blive en god moules mariniere!
    Stinna.liholm@gmail.com

    MVH. Stinna

    SvarSlet
  39. Jeg elsker fisk, så det må blive en bouillabaisse :-)

    SvarSlet
  40. Ahh der kan man jo ikke vælge !!!
    Men jeg tror faktisk helt simpelt at en tur på markedet, hvor jeg henter lækre hjemmelavede pateer, oste, pølser osv. samt et rigtig godt brød, må være min favorit franske spise :)

    SvarSlet
  41. Mette Lindgaard3. juli 2013 kl. 01.04

    Åhr, svært at vælge, men det må være Moules Frites så.

    SvarSlet
  42. Jeg elsker fransk mad , og vil så gerne ind og se dén film!
    Har lige været i Paris og må sige, at jeg får aldrig nok af creme bruleé! mums!

    SvarSlet
  43. En god croissant og en stor kop kaffe - gerne på en fortovscafé i Paris - går lige i mit mad-glade hjerte! :-)
    Mvh Mette H. (harbomette@hotmail.com)

    SvarSlet
  44. Det er virkelig svært at vælge :0) Men jeg ELSKER profiteroles!

    Tak for god blog!

    Vh. Julie Meyer (juliemeyer433@hotmail.com)

    SvarSlet
  45. Jeg er ikke i tvivl.
    Det er bouillabaisse med rouille eller aïolo og gode, rustikke croutoner.
    Og er filmen lige så god som Julie og Julia, så er den en must see....
    Mh, Vivi (vivi.rosenbaek@gmail.com)

    SvarSlet
  46. Filmen lyder vild fed, da jeg også interesser mig meget for mad :)
    Min yndlingsret er hel enkelt bare et godt baguette, det kan bare løfte aftenmaden fra middel to suveræn

    Kh
    (annakatrine1@hotmail.com)

    SvarSlet
  47. Nej hvor lyder det som en herlig film!

    Hvis jeg SKAL vælge bliver det en god, mørk og 'sej' fransk chokolademousse :)

    (Laura-we@hotmail.com)

    SvarSlet
  48. Min yndlingsret må være crepes :) de helt dejlige, franske, tynde pandekager - mums. Tak for en lækker blog.

    SvarSlet
  49. Helt klart boeuf bourguignon :) uh, eller en god omgang ratatouille..

    (camillaengmark@gmail.com)

    SvarSlet
  50. Jeg må også hoppe på macaron-vognen! Jeg elsker både at spise og kreere de små søde sager :-)
    En tarte flambée er dog heller ikke at kimse ad!

    (johanne_ls@hotmail.com)

    SvarSlet
  51. Min favorit er helt klart macarons! Både de franske fra Laduree, men også hjemmebagte. Synes de små kager er helt uimodståelig. De ser jo både vildt flotte og indbydende ud, og så smager de fuldkommen fantastisk :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Ups glemte min mail :$
      Caroline.lind.berg@hotmail.com

      Slet
  52. Jeg elsker ratatouille! Saftigt og fyldt med vitaminer og sødme. Hvis jeg er så heldig at vinde, kan jeg fanges på laila.steenfat@gmail.com :-)

    SvarSlet
  53. Uhh, den lyder som noget for mig! Min yndlings franske spise må nok være croissants. Dem kan jeg ikke få nok af. Deres smørfyldte fløjlsbløde indre, smuldrende ydre og saftige smag til en god kop Café au lait, uhm!

    Mvh Karoline, karolinebaysjoegren@gmail.com

    SvarSlet
  54. Oste raclette med kogte kartofler, cornichoner, forskellige lækre pølser og skinker med et stort glas rødvin til :-)

    (http://sv.wikipedia.org/wiki/Raclette)

    pmbohm@ruc.dk

    SvarSlet
  55. Det må blive en god Chevre Chaud eller fyldig Bouillabaisse :-)

    Mvh. Cæcilie, caecilielippert@gmail.com

    SvarSlet
  56. Uhhhh det må nok være crepes, elsker dem, men et godt nybagt baguette med friskkærnet smør og ost, er også øverst på listen mmmmmm.
    Mvh sarah@kafu.dk

    SvarSlet
  57. Helt klart Canard à l'Orange!! THE BEST!!
    tappe97@gmail.com

    SvarSlet
  58. Moules Frites er 100 p den bedste franske ret - ja, faktisk er det suverænt bare min livret! Mmmh... Dét er rigtig sommermad (selvom jeg også gerne spiser det om vinteren) sammen med et glas kølig hvidvin på terassen. Ahhh ;)
    laura.frandsen@outlook.dk

    SvarSlet
  59. Jeg elsker franske pandekager, både crepes og galettes.
    theamanley@gmail.com

    SvarSlet
  60. Jeg elsker franske pandekager, både crepes og galettes.
    theamanley@gmail.com

    SvarSlet
  61. Åååh hvor lækkert! Jeg elsker biffen og jeg elsker mad og det franske køkken allermest! Jeg elsker crepes og gallettes, alt slowfood, baguettes og allermest creme brulee det er heaven! :-)

    Natalie-t@hotmail.com

    SvarSlet
  62. Tak for en lækker blog! Jeg har endnu ingen franske livretter, men det får jeg garanteret når jeg tager til henholdsvis Paris og Loiredalen på sommerferie. Meget af min ferie planlægning går netop ud på at spise mig gennem ferien. Jeg glæder mig specielt til Cassoulet og forhåbentlig en amsse gode oste. Filmen vil være en perfekt opstart på ferien. Mvh Lise
    Lsnlsn4@gmail.com

    SvarSlet
  63. Jeg elsker Frankrig og fransk mad. Moules Frites må helt sikkert ligge på toppen med snegle og løgsuppe i hælene. Efter en uge på Roskilde ville en tur i Biffen være den optimale afslapning (:
    selverdam@gmail.com

    SvarSlet
  64. Quiche Loraine er en fantastisk fransk ret!

    makini@ruc.dk

    SvarSlet
  65. Alle film, der foregår i Frankrig, vækker et eller andet særligt i mig, så det ville da være lækkert at opleve det i biograftens lækre sæder med kvalitetslyd! Min yndlings franske spise er svær at udvælge, men jeg er lidt en dessert-elsker, så det må være crêpes!

    - Sofie

    SvarSlet
  66. Uden tvivl, Crème brulée!
    Min absolutte ynglingsdessert, elske at eksperimentere med at lave forskellige varianter! :)
    kkampp98@gmail.com

    SvarSlet
  67. Moules marinières - hvidvinsdampede muslinger jochk@bocajweb.dk :)

    SvarSlet