13 maj 2013

TAPENADE AF GRØNNE BØNNER MED CITRON, MANDLER, CHILI OG HVIDLØG


Sidste sommer var denne vildt skønne tapenade af grønne bønner, citron, mandler, hvidløg og chili en hyppig gæst på menuen, hvor den blev nydt til både grillet oksekød og frisk, nye kogte kartofler, som sandwichspread, til morgenæg eller blot som dip til en omgang grøntsagsstænger eller grissini. Jeg var derfor også meget begejstret, da min mor igen forleden gik igang med sådan en portion, så var det nemlig lidt som om, at det endelig var blevet sommer. Jeg vil til hver en tid foretrække friske grønne bønner, men lige til denne tapenade gør det faktisk ikke så meget, om de er fra frost eller ej, da i sær citron og hvidløg er de fremtrædene smagsgivere. Det gør også at denne tapenade er meget venlig mod pengepungen og kan spises og laves i uanede mængder.

TAPENADE AF GRØNNE BØNNER MED CITRON, MANDLER, CHILI OG HVIDLØG - EN STOR PORTION DER RÆKKER TIL FLERE DAGE
1 god håndfuld mandler
750 g grønne bønner (også kendt som haricots verts), friske eller frosne
3 fed hvidløg
2-3 citroner, saften fra dem alle og skallen fra 1-2
½-1 frisk rød chili (eller chilipasta/chiliolie efter smag)
God oliven olie
Salt og peber

Kog mandlerne, smut dem og tør dem i et rent klæde. Skær enderne af bønnerne hvis de er friske og kog dem et par minutter til de er bløde, de skal ikke bevare for meget bid, da det gør det sværere at gøre tapenaden lind. Start med at blende mandler og hvidløg sammen i en foodprocessor eller blender, det gør at du ikke pludselig sætter tænderne i et helt hvidløg som blenderens blade ikke fik fat i. Tilsæt bønnerne, citronsaft og -skal, chili efter smag og oliven olie til blenderen køre og tapenaden bliver nogenlunde lind. Smag til med salt og peber, samt eventuelt ekstra chili, citron og hvidløg. Opbevar på køl, og nyd den til hvad end dit hjerte begærer.


BISOUS,
Chris14 kommentarer:

 1. Tapenaden ser virkelig lækker ud, må bestemt prøves. Jeg har lavet en af tørrede hvide bønner, som jeg også holder meget af. Man kan ikke få nok tapenader nu hvor vi snart skal nyde udendørslivet mere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Anette! Den er heldigvis også utroligt velsmagende! Nøj, den lyder også skøn din verison med hvide bønner! Ja, tapenader i alle afskygninger er bare så lækkert som tapas eller til grillet kød og fisk her i den varme tid :-)

   Knus,
   Chris

   Slet
 2. Ok, den havde jeg ikke lige set komme...en tapenade af grønne bønner! Synes også at der skal uhyrligt meget citron i. Tør man prøve? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, ja den er lidt utraditionel, men det gør den bestemt ikke mindre velsmagende ;-) Jeg ELSKER citron og massere af friskhed, men er man ikke så vild med citroner skal man måske skære lidt ned i mængden. Jeg synes bestemt du skal give den et skud! :-)

   Knus,
   Chris

   Slet
 3. Hold fast, hvor ser det godt ud!!! Bruger bønner en del i min madlavning (man skulle jo også få så sundt hår:)) så denne her skal da helt sikkert prøves. Vil jeg se frem til!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Ida! Jeg er også vild med i sær friske grønne bønner i salater! Håber den falder i din smag :-)

   Knus,
   Chris

   Slet
 4. That looks so delicious!

  S&R
  http://www.CattailDown.Typepad.com

  Follow us on Blog Lovin'!
  http://www.bloglovin.com/blog/7118895/cattail-down

  SvarSlet
 5. Hvor ser den super lækker ud!!! Og sikke en fin servering på træbakken og den fine blå skål. Kan den bruges i mad, eller er det mere som topping?? Så lækre opskrifter I har:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Sabina, det var den bestemt også! Jeg har hidtil kun brugt dem som tapenade eller topping, men du vil helt sikkert også kunne bruge den i madlavning, i hvilke retter og sammenhænge tænker du? :-)

   Knus,
   Chris

   Slet
 6. Hej Chris
  Hvor ser det lækkert ud. Jeg glæder mig til at prøve den af (:
  Knus,
  Luise

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Luise! Håber den falder i din smag! :-)

   Knus,
   Chris

   Slet
 7. Tusind tak for den her opskrift. Det er lige noget for en vegetar som mig, der i den grad trænger til ny inspiration :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det skønt, at du kan bruge opskriften! Tapenaden er så lækker, så den kan du roligt give dig i kast med!

   Knus,
   Chris

   Slet